Tecken och symptom på bukspottskörtelcancer
-- Advertisement --

Bukspottkörtelcancer är den nionde mest dödliga cancer bland kvinnor och det fjärde vanligaste könet. Enligt en nyligen genomförd studie är den femåriga överlevnadsfrekvensen för personer som diagnostiseras tidigt endast 8% och faller till 3% hos personer som diagnostiserats i ett avancerat stadium. Detta beror främst på det faktum att denna typ av cancer är extremt svår att diagnostisera och vanligtvis upptäcks när den har nått ett nästan obotligt stadium.


Så, vad är bukspottskörtelcancer? Det är en sjukdom där de friska cellerna i bukspottkörteln slutar fungera som de borde och börjar växa i okontrollerbar takt. När cancerceller börjar ackumuleras bildar de tumörer som kan börja spridas till andra delar av kroppen. När bukspottskörtel tumörer når en tillräcklig storlek börjar de påverka andra organers funktion. Detta kan leda till matsmältningsbesvär när magen börjar producera för mycket syra, samt problem med levern och gallproduktion.


Image title


Enligt medicinska experter finns det två typer av bukspottskörtelcancer: exokrina tumörer och endokrina tumörer. Den förra är den vanligaste och börjar utvecklas i bukspottkörtelkanalerna. När det gäller den andra är de också kända som "isletumörer av Langerhans" och kan fortfarande fungera trots cancer. Dock lider endast 1% av patienterna med bukspottskörtelcancer från endokrina tumörer.


Eftersom denna cancer är så svår att diagnostisera, trodde vi att det skulle vara viktigt att ge under de vanligaste tecknen och symptomen på bukspottskörtelcancer. Kom ihåg att hälsa inte bara innebär motion och nutrition utan också bryr sig om vad din kropp säger dig dag för dag. Om du har några av dessa symtom är det bäst att konsultera din läkare.


30. Gulsot


Image title


En av de telltale tecknen på bukspottskörtelcancer är gulsot, som består av guling av ögon och hud. Enligt det amerikanska cancerförbundet börjar nästan alla fall av bukspottkörtelcancer där. Gulsot är resultatet av bilirubinackumulering (ett ämne som produceras i levern). Vanligtvis utsöndras det av levern i gallan, men när gallgången är blockerad kan den ackumuleras i kroppen, vanligtvis på grund av cancer som börjar i huvudet av bukspottkörteln. När cancer sprider sig, flyttar det vanligen till levern och orsakar gulsot.-- Advertisement --


-- Advertisement --